Lépj velünk kapcsolatba

Kérdésed van? Szeretnél előzetes tájékoztatást kapni? Írj nekünk üzenetet!

Írj nekünk

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a szexuálterápia?

A szexuálterápia lelki és pszichés eredetű szexuális funkciózavarok kezelésére és problémák megoldására alkalmazott gyakorlatorientált, dinamikus, kognitív- és viselkedés terápiás eszközökkel végzett kezeléssorozat.

A szexuálterápia alkalmazható párkapcsolatban élők és egyedülállók részére egyaránt, amely megvalósulhat egyéni-, pár- és csoportterápia keretein belül.

A módszertan alapja a berögzült viselkedés vizsgálata, a problémás területek feltárása, és új szokások, a korábbi nem megfelelő viselkedés megváltoztatása. Hogy könnyebben megértsétek, a szocializációs folyamatok lényege, az emberi edukáció, melynek eleme az egyén megfelelő viselkedésének elsajátítása. Ezt tanuljuk szüleinktől, és tágabb környezetünkből, s később a választott párjainktól.

A szexuálterápia célja az egyént célzottan rávezetni az egészséges szexuális viselkedésre, a szexuális és reproduktív viselkedés élvezetének és kontrolljának képességére, valamint megszabadítani azoktól a félelmektől, szégyentől, bűntudattól, előítéletektől és más pszichés tényezőktől, amelyek gátolják a szexuális reagálását és károsítják a nemi, valamint emberi kapcsolatait.

A “szexuálterápiát” a köznyelvben gyakran összetévesztik a “szexterápiával”.

A fent olvasott definíció a Szexológiai Tudományos Társaság által alkotott fogalommeghatározás.

A szexualitással kapcsolatos problémák és zavarok jelentkezése esetén, a legtöbb szexuális zavar az érzelmek helytelen kezeléséből, elfojtásából, elraktározásából ered, vagy az énkép, az önértékelés, az önbecsülés, az önbizalom sérüléseiből. Tehát olyan lelki és pszichés eredetű problémák, melyek pszichoszomatikusan, testileg is megjelennek. A kialakult zavar, diszfunkció, gyógyszermentesen kezelhető, szexuálterápia révén.

A tanácsadás tanulásra, fejlődésre, informálódásra is nyújt lehetőséget. Ezen találkozások során feltehetitek a kérdéseiteket, legyen szó a a párkapcsolati szerepekről, magáról a kapcsolat szerkezetéről, az intimitásról, a szexualitásról, segédeszközök használatáról. Sőt, akár tájékozódhattok, milyen lenne számotokra az ideális párkapcsolati modell, érdemes-e bizonyos mértékig kinyitni a kapcsolatot, illetve a hűtlenség kérdéskörében is nyújtunk tanácsot, mediációt.

A tanácsadás legfőbb szempontja az információ szolgáltatása, a személyes felelősségek és korrekciós lehetőségek ismertetése, és az okozható, elszenvedhető lelki sérülések elkerülése.

Felelősséggel, egymás iránt.

Miért érdemes szakemberhez fordulni?

Mindenkinek fontos, hogy meghallgassák! Néha már ez is megindítja a gyógyulási folyamatot. És van, hogy ennél többre van szükség, terápiára, változtatásra.

Fontos, hogy ne szégyenként gondoljunk a problémánkra, hanem útmutatóként, ami lehetőséget szolgáltat a változásra, a fejlődésre.

Mivel alapvetően pszichés, lelki, érzelmi eredetű problémáról van szó, így a terápiát követően, elsősorban a lelki megbékélésre tudunk szert tenni. A gondolatok, és érzelmek kezelése, megértése, rendbe tétele.

Pszichés szempontból helyreáll az önbizalom, az énkép, csökken a stressz, megszűnik a frusztráció, a szégyen, a bűntudat, vagy más bántó érzés. Eredmény az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb „én”

Emberi, párkapcsolati szempontból visszanyerjük a magabiztosságot, a bizalmat, az intimitást, a motivált cselekvés képességét, a nemi vágyat. A terápia a konfliktus kezelésére, a probléma megértésére is segítséget nyújt. Személyiség fejlesztő hatása van, mélyebb önismeretre ad lehetőséget. Segíthet eljutni a megfelelő döntésre.

Pótolja a hiányosságokat. Amikor hiányt érzékelünk a kapcsolatban, megmutatkozhat érzelmi kitörésekben, hárításban, elhidegülésben, játszmákban. Ezekre fényt derítünk, és a berögzült mintákat új viselkedési mintákká formáljuk, a kiegyensúlyozott párkapcsolati élet érdekében.

A kapcsolat egy érték. Befektetés, döntés, cselekvés. A terápia után megerősödik az egymásba fektetett hit, bizalom, szeretet, kötődés. A kapcsolat értéke az emberi értékesség elementáris része.

Mikor érdemes szakembert felkeresni?

Ha olyan lelki, pszichés vagy kialakult szervi problémát, funkciózavart érzékelsz, ami befolyással bír a mindennapjaidra, gátolja a normál életvitelt, vagy a kiegyensúlyozott párkapcsolat fenntarthatóságát.

Fontos felhívnom a figyelmet, hogy párkapcsolat esetén, az egyik fél problémája a másikra is kihat, és megnyilvánul olyan tünetekben, mint az önértékelés, az önbizalom, az énkép zavarai és érzelmi zavarok.

Mik a leggyakoribb problémák?

  • depresszió, életút válsága, döntésképtelenség, folyamatos stressz, frusztráció
  • érzelmi problémák, szorongás, lelki válság, féltékenység, félelemben levés, hűtlenség,
  • túlsúly, anorexia, énkép és testkép zavarai, emésztési problémák,
  • Férfiaknál: korai magömlés, erekciós problémák, szexuális teljesítőképesség zavarai, nemi vágy csökkenése, motiváció hiánya,
  • Nőknél: fájdalmas közösülés, visszatérő hüvelyi problémák (folyás, gyulladás), hüvelyszárazság, orgazmus körüli problémák, zavarok,

Ezen kívül mikor érdemes még felkeresni minket?

Amikor már a tehetetlenség érzésével küzdötök, megtettétek, ami tőletek telt, mégsem járt eredménnyel, és külső segítségre van szükségetek.

Vagy szeretnétek felgyorsítani a folyamatot, és mihamarabb eredményre jutni.

Nem érdemes halogatni. Tanácsadásra érkezni ugyanúgy egy befektetés, ami megtérül a személyiség fejlődésben, az önismeretben, a párkapcsolati és szexuális jól-létben. A terapeuta jelentősen lerövidíti azt az időt, amit a pár, a probléma megoldásával egyébként eltölt. Segítségünkkel, az évekből hetek, hónapok lehetnek.

Kiadványainkban, az összefüggéseket meglátva, azonnali választ találhatsz jelen problémádra.

Szexuális hárítás

Önismereti kurzus NEKED és a PÁRODNAK c. könyvem és e-bookom már megvásárolható.

Szexuális egészség 9 pontja

Díjmentesen letölthető e-book,  hogy megtudd mit tehetsz az életminőséged, a párkapcsolati- és szexuális életed javításáért.

Férfi gondok, elmúlhattok!

Elsöprő sikerkönyv a férfias problémákra. Érted.
A párodért. A családodért.