Jelen cikkben a hüvelyi úton történő szülés utóhatásairól írunk, a fizikai és lelki változásokról, a szexualitást érintő lehetőségekről. A cikk nem csak nőknek szól, a férfiaknak is szeretnénk segítséget, támaszt és megoldást nyújtani.

Az orvosok 4-6 hét pihenőt javasolnak az édesanyáknak, hogy a testük visszaálljon a szülés előtti, közel azonos állapotokhoz. A szervi változások, amelyeknek vissza kell rendeződni a szülés után:

  • a kismedence változásai,
  • a medence fenék izmai,
  • a méh visszahúzódása,
  • a hormonok miatt az ízületek, a szalagok meglazultak,
  • a rektális rész változhat (türemkedések),
  • a hasizom visszarendeződése,

Ahhoz hogy segítsük a saját testünk visszarendeződését, aktívan tenni kell érte. A természet is segít ilyenkor, hiszen a szoptatás elősegíti a testsúly csökkenését, és a méh összehúzódását.

Érdemes elkezdeni tornázni a szülés után 1,5 hónappal. Előtte a hasizom torna nem javasolt, mert fixálhatja az izmokat a szétcsúszott állapotukban. Javaslunk egy egyszerű tesztet, mikor érdemes kezdeni a tornát: feszítsd meg a hasizmodat és tedd a hüvelykujjad a szegycsont alá, kb a 2. hasizom kockák közé. Amikor már kisebb a távolság, mint az ujjad szélessége, kezdheted a hasizom edzést is.

A testtorna a szoptatás mellett abban segít, hogy beindítsa az anyagcserét, és segítse a meglazult izmokat, szalagokat újra helyzetbe hozni.

1,5 hónappal később elkezdhető az intim torna is, ami rendkívül fontos a kismedence tájéki szervek helyén tartásához, és a hüvely izomzat feszesítéséhez. Nem mellesleg az inkontinencia kialakulását is megakadályozza! (Hölgyeim ne felejtsétek, hogy a hüvely szerepe az aktus során az, hogy megfelelően közrefogja a péniszt, és mi is a lehető legnagyobb örömünket leljük közben!)

A legtöbb nő fél újra magába fogadni a férfit. Fél, hogy esetleg fájdalmat él át, de az is lehetséges, hogy a testi változásait szégyelli. Ezért vannak nők, akik inkább hárítják párjuk közeledését.

Nézzük először a félelmeket: Fájdalom lehet a méhszáj környékén, ezért uraim, a behatolás mélységét és intenzitását fokozott körültekintéssel érdemes végezni. Adni kell a nőnek az időt, hogy bátran merje beleengedni magát újra a testi örömökbe. Akiknél történt gátmetszés vagy szakadás, vagyis van egy varrat, sokáig érzékeny lehet az a terület. Ha az orvos rossz helyen vágott és ideget sértett, egy életre megkeserítheti a nő szexuális életét. A vágás két markáns hatása lehet: vagy érzéketlenné válik a nő a gátmetszés területén, vagy túlérzékennyé.

Javaslat: A gátmetszés, miután teljesen begyógyult, kérjük meg párunkat, hogy természetes olajjal masszírozza, finoman a teljes külső nemi szervet, ami lehet az előjáték része is. Uraim! Ezzel segítitek párotokat az ellazulásban, segítitek a félelmeiket, gátjaikat feloldani a nő pszichéjében, adjátok az időt a nőnek, hogy megérezze a szexuális vágyat, adjátok a teret, vagyis attól, hogy kedveskedtek a párotoknak, és nem elvárás az aktus, nagyon megnyugtató érzéssé tudjátok tenni az együttlétet az újdonsült anya számára. Egészségügyileg a masszázs hatása a vérkeringés fokozása, a stimuláció, a hüvelyi izomösszehúzódás beindítása, a megfelelő nedvesedés-vágy visszaállítása (libidó), a fájdalom, szorongás feloldása.

Milyen olaj megfelelő az intim területre?

  • baba olaj (100% mandula olajat tartalmaz)
  • jojoba olaj
  • E-vitamint tartalmazó olaj
  • a lényeg, hogy minden mesterséges adaléktól, illattól, kőolaj származéktól mentes olajat válasszunk! Egyéb esetben irritáció léphet fel.

Második rész: akik a nemi élet hárítását választják, hadd mutassak be néhány lehetséges következményt. A nő szerepe a szülés után kettőssé válik. Szét kell tudnia választani az anyát a nőtől. Azok a nők, akik hárítanak, képesek beletemetkezni a főállású anya szerepébe, és elfelejthetnek nőnek is megmaradni a párkapcsolatukban. Eleinte természetesen a nő összes figyelme és energiája a csecsemő gondozása körül forog, de néhány hét, hónap után érdemes visszatérni időről időre a NŐ szerepébe is. A férfinak is szüksége van az intimitásra, a kedveskedésre, a játékra, a törődésre, és a meghitt együttlétekre. Igen, a spontán szeretkezések világa megszűnik egy időre, és az ember akkor teszi, amikor a kisbabája lehetőséget ad rá. 🙂

Tehát visszatérve a hárításra: ha a nő hárítja a szexet, erősíti a félelmeit; hátráltatja saját szexualitásának megélését, ezáltal korlátozva párját is. A férfi egy ideig próbálkozik, de ha sorozatosan elutasítják, egy idő után feladja. Ez neki sem jó, hisz a férfiassága megsínyli, ő is frusztrált lesz, bizonytalan, előfordulhat erekciós probléma, korai magömlés, ami ha eddig nem volt, kialakulhat a szorongása miatt, és később rögzül, szokássá válik. Így teremtünk egyre nehezebb körülményeket a testi örömök megélésére, ami örömből kötelességgé is alakulhat…

Kedves édesanyák! Az intimitás, a tartalmas szexuális élet nagyon fontos és igazából hasznos útja annak, hogy visszataláljunk önmagunkra, hogy ne feledkezzünk meg társunkról, és hogy fenntartsuk azt az egységet, amit ketten képviselünk, karöltve az intimitással, szeretettel. A szeretkezés is tökéletes útja az intim tornának. Nem engedi elsorvadni a genitális izmokat, segít stabilan tartani a hormonháztartásunkat, javítja a kedélyállapotunkat. Csupa hasznos dolgot nyerhetünk párunkkal töltött intim pillanatok, és együttlétek által. Segít abban is, hogy a fáradt, kimerült anyát visszatöltse és azt az energiát továbbadja kisbabájának. Ez egy energetikai körforgás, ami érzelmileg stabilan tarthatja a családot.