Mondhatnám azt is, kölcsön vett szerepek, kölcsön vett életek. Főleg, ha valami elcsúszik…

Állandó kölcsönhatásban élünk párunkkal, egyfajta szimbiózisban, mégis saját identitásunkkal.

Az évek során formálódunk. A személyiségünk szerkezete minimálisan változik az érési folyamattal és a kölcsönhatások által. újabb és újabb bevésődések keletkeznek a személyiségünk részeként, azaz kondicionáljuk saját magunkat és társunkat is.

Emberi felelősségünk abban áll, hogy MIRE kondicionáljuk közeli hozzátartozóinkat!

Vegyünk egy konkrét párkapcsolati példát:

A férfi nem látja elég szépnek a párját, és ezt kifejezésre is juttatja, még jobb, ha erre rendszeresen utalást is tesz. Lehet ez súlyprobléma, de akár esztétika-külalak-megjelenés-nőiesség is. Szexuális tekintetben ezt azt jelenti, hogy a férfi nemi vágya már nem elég erős, azaz csökken a libidó.

A nemi vágy szerkezete a hormonok kémiájából születik. Tehát ha csökken a hormonális behatás, automatikusan hatással lesz a potenciára és az erekcióra, ami így visszahat a pszichére; a férfiasság fokmérője kileng.

  1. Ritkábban kívánja meg partnerét, hisz a tudata blokkolja a nemi vágyat.
  2. Problémát jelent a (teljes) erekció elérése vagy fenntartása (rásegítés nélkül különösen).
  3. Házon kívül is próbálkozhat, ha már menthetetlennek érzi a helyzetet, vagy túl nagy a frusztráció.

A női oldalon belső frusztráció keletkezik, a „nem vagyok elég jó”, „nem fogadnak el” érzése.

  1. Meg akar felelni a társa által támasztott elvárásnak, de tudja még nincs ott, ezért nem képes fejben elengedni magát – nem tudja testileg vagy lelkileg megélni az orgazmust, keletkezik benne egy gát.
  2. Túlságosan is ráfókuszál a probléma megoldására, és a hitrendszere részévé válik, hogy csak bizonyos (esztétikai) állapotában elfogadható, ezért ha nem abban van, akkor frusztrálttá válik. Ez is az orgazmus megélésének zavaraihoz vezet.
  3. Szégyent érez, elfogadja, hogy nem elég szép/jó, és befelé fordul – a szorongása depresszióba csaphat át, csökken a libidója, nedvesedéssel kapcsolatos problémái alakulhatnak ki; hárításra, elkerülésre programozza magát. Ez megnyilvánulhat fizikai elutasításban, illetve játszmák betanulásával.

Végkifejlet:

Két ember, akik hiányt érzékelnek, azaz elégedetlenek valamivel/másra vágynak; akik az egymásra hatásban kezdik elveszíteni önbizalmukat, önbecsülésüket, pozitív énképüket és a kettőjük között lévő intimitást.

Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezek a változások-hatások lehetnek minimálisak, de akár szélsőségesen erősek is. Sok összetevő függvénye, mint például a probléma mértéke, jelentőségteljessége, az eltelt idő, a személyiség szerkezete, a korábbi tapasztalatok…stb.

Illetve ez EGY példa volt a sok ezerféle lehetséges útból és kimenetelből.

Te is éreztél már hasonlót? Esetleg szenvedsz valaminek a hiányától? Szereted a párodat, de úgy érzed, már nincs az a vágy, az az intimitás?

Tenni is szeretnél ellene?

Az ilyen jellegű problémákra, az egyik legjobb megoldás, a szexuálterápia.